Druggebruik en ouderschap zijn zaken die, wanneer ze samen voorkomen, bij hulpverleners voor de nodige slapeloze nachten kunnen zorgen. Enerzijds leeft voortdurend de angst dat het kind iets zal overkomen, anderzijds maakt het weinig of niet vertrouwd zijn met de drugwereld en het gebrek aan kennis over producten en effecten, dat hulpverleners vaak ten onrechte concluderen dat zij niet deskundig zijn om deze problematiek aan te kaarten of er mee te werken. Een ander gevolg kan zijn dat het gezin op een afstandelijke en onwennige manier benaderd wordt, dan wel dat er wordt óvergereageerd.
Hulpverleners signaleren vaak dat het hen rond deze problematiek ontbreekt aan houvast. Meer concreet is er vraag naar “meetinstrumenten” die bepalen of een kind in dergelijke omstandigheden al dan niet gevaar loopt. Helaas zijn waterdichte “checklists” vooralsnog niet voor handen en moeten we dus op een andere manier trachten een adequate inschatting te maken, in eerste instantie door met de betrokkenen in dialoog te gaan en indrukken en observaties te delen met andere betrokken hulpverleners. Maar ook het bespreekbaar maken van (vermoedens van) druggebruik is maatwerk en vaak balanceren op een slappe koord.
Het GoiA-team wil haar opgedane ervaring rond deze thematiek graag delen met andere hulpverleners. Eerstelijnswerkers die in contact komen met (kinderen van) ouders met een middelenproblematiek en hierin tijdelijk ondersteund willen worden kunnen beroep doen op GoiA voor advies en consult. Dit consult kan bestaan uit één of meerdere telefonische contacten. Cliëntbesprekingen gebeuren steeds anoniem.
Om tegemoet te komen aan de vragen vanuit het werkveld, werkte GoiA eveneens een vormingsaanbod uit omtrent ouderschap en middelengebruik. Het betreft hier een vorming waarbij we hulpverleners een aantal handvatten willen aanreiken om rond deze problematiek met de ouders in dialoog te gaan en om beslissingen rond de opvoedingssituatie van het kind vanuit een breder perspectief te kunnen nemen.
Verder wordt er stilgestaan bij de achtergrond van deze doelgroep, en wordt er voldoende ruimte gelaten voor inbreng van de deelnemers. Indien gewenst kan een extra module rond effecten van gebruik op de zwangerschap worden aangeboden.
Dit vormingsaanbod is in eerste instantie bedoeld voor eerstelijnswerkingen die weinig vertrouwd zijn met middelengebruik (thuisbegeleidingsdiensten, binnen bijzondere jeugdzorg, regioverpleegkundigen Kind & Gezin, CKG’s, … ) en voor opleidingen binnen hogescholen die binnen hun lessenpakket ruimte willen maken voor specifieke doelgroepen.
De modaliteiten van dit aanbod zijn in onderling overleg af te spreken.
GoiA
Zeilstraat 16
2060 Antwerpen
t 03 236 85 66
info@goia.be
Maandag tot vrijdag
10-12u30 * 13u30-17u