Het Medisch Sociaal Opvangcentrum Antwerpen (MSOC) is een ambulante werking die laagdrempelige multidisciplinaire hulpverlening biedt voor gebruikers van illegale drugs. Het MSOC begeleidt de cliënten op medisch, psychisch en sociaal vlak met als doel de schadelijke gevolgen van druggebruik te beperken en de algemene levenskwaliteit van zowel de gebruiker als zijn omgeving te verhogen.
Het MSOC vertrekt steeds vanuit de hulpvraag van de cliënt en streeft korte en lange termijndoelstellingen na in samenspraak met de cliënt. Al naargelang de problematiek kunnen cliënten op eigen tempo, beroep doen op die zorg die voor hen het meest aangewezen is. Dat kan gaan van het louter aanbieden van schoon injectiemateriaal tot een verwijzing naar een langdurige residentiële behandeling. Daartussen ligt het aanbod van medische zorg, vervangingsmedicatie, sociaal-administratieve begeleiding, hervalpreventie en therapeutische begeleiding. In sommige gevallen kan de behandeling zich tijdelijk uitsluitend richten op het in contact komen en blijven met de druggebruiker.
Het MSOC biedt integrale zorgverlening:
Door opvang en behandeling binnen het MSOC kunnen cliënten met een hardnekkig verslavingsprobleem de controle over hun gebruik herwinnen en tot stabiliteit te komen of volledig van illegale drugs afgeraken. Indien aangewezen worden cliënten ook verwezen naar andere centra voor drughulpverlening of andere voorzieningen.
Drughulpverlening zoals geboden in het MSOC gaat uit van evidence based medicine. Dat wil zeggen dat wetenschappelijk onderzoek aantoont dat de geboden zorg effectieve resultaten oplevert. Uit studies blijkt dat door laagdrempelige ambulante hulpverlening een duidelijke vermindering van het druggebruik gerealiseerd wordt. De geboden zorg en hulpverlening draagt bij tot een verbetering van de maatschappelijke positie van gebruikers. Dit leidt op zijn beurt tot een vermindering van de maatschappelijke overlast en criminaliteit.
De begeleidingen zijn hoofdzakelijk individueel. Indien gewenst door de cliënt, wordt de relevante sociale omgeving bij de begeleiding betrokken.
Indien nodig wordt intensief samengewerkt met andere hulpverleningsdiensten: OCMW, mutualiteiten, tewerkstellings- en huisvestingsprojecten, en andere.
MSOC Antwerpen richt zich op gebruikers van illegale drugs. Langdurige begeleiding (o.m. met methadon of andere vervangingsmedicatie) wordt voorbehouden aan ernstig afhankelijke cliënten met een complexe problematiek. MSOC Antwerpen biedt enkel ambulante hulpverlening, je kan bij ons dus niet verblijven.
Je kan bij het MSOC terecht wanneer je:
De ziekteverzekering betaalt de behandeling (derdebetalersregeling), de patiënt betaalt de geneesmiddelen. Op labo-onderzoeken wordt het normale remgeld gevraagd.
Elke cliënt kan zich zonder bijkomende voorwaarden voor begeleiding aanbieden. Iedere nieuwe cliënt doorloopt een intakeprocedure. Deze procedure bestaat uit een gesprek met een hulpverlener en een arts. Na de intake wordt samen met de cliënt een individueel behandelingsplan opgesteld, steeds op maat van de cliënt.
Kandidaten voor het programma kunnen zich dagelijks tussen 10 en 12u aanmelden voor een intakegesprek. Binnen de week beslist het consultteam of iemand in aanmerking komt voor verdere medische en/of psychosociale opvolging.
Schijnpoortweg 14
2060 Antwerpen
t 03 201 12 60
f 03 201 12 99
info@free-clinic.be
Maandag : 10u-13u en 14u-18u45
Dinsdag: 10u-13u en 16u30-18u45
Woensdag: 10u-13u en 14u-18u45
Donderdag: 10u-13u
Vrijdag: 10u-13u en 14u-18u45
Zaterdag: 10u30-12u30