Recuperatie zwerfspuiten
Twee maal per week gaat de Spuitenpatrouille (SPAT) op pad met een aantal vrijwilligers om zwerfspuiten op te ruimen. Het werkgebied van de patrouille is in eerste instantie Antwerpen Noord. De vrijwilligersploeg die deze patrouilles uitvoert bestaat zowel uit buurtbewoners als uit (ex)druggebruikers die hiervoor allen de nodige vorming gevolgd hebben.
In 2007 stond het belang en de noodzaak van een continue spuitenpatrouille opnieuw in de belangstelling naar aanleiding van een prikincident in het Stuivenbergziekenhuis. Vermits het Activeringsteam reeds ervaring had met de uitbouw van een spuitenpatrouille, werden zij als kandidaat voor de opstart van een project aanvaard. Voor de uitbouw van het project werd een ervaringsdeskundige medewerker aangeworven, die als opdracht kreeg om vrijwilligers aan te spreken, te motiveren en op te leiden om veilig en in patrouilleverband met hem op pad te gaan. In eerste instantie werden de plekken op Antwerpen Noord aangedaan, later werden deze over gans Antwerpen verspreid.
Sinds 2011 wordt er ook gewerkt met “Vaste Aanspreekpunten” of kortweg Vappers. Deze groep bestaat uit 4 vrijwilligers, die reeds langer meedraaien met de patrouille en die bewezen hebben zelfstandig te kunnen functioneren als vertegenwoordigers van de spuitenpatrouille. Zij krijgen een territorium toegewezen, waarvoor zij zelfstandig kunnen zorgen dat het spuitenvrij (of tenminste –arm) blijft. Tevens kunnen zij te allen tijde opgeroepen worden, indien er meldingen zijn van zwerfspuiten in hun buurt. Zo is er een “Vapper” verantwoordelijk voor de metro’s. Hij gaat wekelijks alle metrostations af, neemt contact op met de veiligheidsverantwoordelijken en toezichters en ruimt de zwerfspuiten op.
SPAT wordt technisch en inhoudelijk ondersteund door een kerngroep bestaande uit verantwoordelijken, geïnteresseerden en deskundigen in activering, drughulpverlening, schadebeperkend werken.
Alle SPAT-vrijwilligers zijn ingeschreven in het systeem van Buro Aktief.