Sociale activering door samen korte opdrachten uit te voeren
Buro Aktief is een onderdeel van De Nomaad met als doel ‘uitvallers’ en/of ‘afhakers’ bij reguliere arbeidszorgprojecten een alternatief aan te bieden. De prioritaire doelgroep bestaat uit (ex)druggebruikers en daklozen. Dit aanbod kadert binnen sociale activering /maatschappelijk herstel en niet binnen tewerkstelling. De onvoorwaardelijkheid die de ganse werking van De Nomaad waarborgt, wordt ook hier nagestreefd. De eigen verantwoordelijkheid van gasten wordt daarbij nooit overgenomen. Er wordt zo drempelverlagend mogelijk gewerkt.
Gasten die de wil en de capaciteiten hebben om te werken, krijgen de kans om hierin ervaringen op te doen met kleine opdrachten (soep maken, poetsen, groenonderhoud,…) Deelnemers krijgen de tijd en ruimte om op eigen tempo te oefenen en te experimenteren met een aantal sociale vaardigheden en een toenemende verantwoordelijkheid. Zij kunnen deelnemen aan de nodige vormingen en vergaderingen (werklunches) die gemiddeld 2-maandelijks plaatsvinden en waardoor hun kennis toeneemt. Het is de bedoeling dat zij deze informatie verder uitdragen naar lotgenoten.
Het project op zich kan een einddoel zijn voor sommige gasten, maar kan ook een mogelijkheid bieden tot doorstroming naar de reguliere arbeidsprojecten.
Gasten met contract, die voldoen aan de voorwaarden, kunnen zich wekelijks inschrijven op maximaal 2 opdrachten per week. Er wordt niet verwacht dagelijks te werken, noch wordt een verplichte regelmaat opgelegd. Wel wordt er vanuit gegaan dat afspraken nagekomen worden. Wanneer gasten op het afgesproken tijdstip en plaats aanwezig zijn met de intentie te werken, kan dit ook en krijgen zij meteen na de opdracht een vrijwilligers-vergoeding van 8€/opdrachtmoment (van 2 uur) uitbetaald.
Kandidaat Buro Aktievers zijn van harte welkom tijdens onze werkverdelingen voor meer info. Deze gaan elke werkdag van 10 tot 12u in De Nomaad.
Voorwaarden voor deelname:
– over een geldig verblijfsstatuut beschikken
– toestemming verkregen van de uitkerende instantie om vrijwilligerswerk te mogen doen (wij voorzien daarvoor de nodige papieren)
– zelf zin hebben om te komen werken (dus geen verplichting van buitenaf ervaren)
Via dit systeem kunnen gasten die wel de wil hebben om te werken, maar vaak nog een structuurloos leven leiden, ad hoc beslissen om te komen en een opdracht uit te voeren.
Werk wordt steeds meer de manier van participeren aan een “actieve welvaartsstaat”. De betrokken doelgroep krijgt het dan ook steeds moeilijker, omdat de eisen van tewerkstelling vaak te hoog liggen. Nochtans is de motivatie aanwezig om verschillende vormen van activering ook echt als een positief alternatief tot participatie te zien, bijvoorbeeld door deelname aan de Spuitenpatrouille of aan De Vernissage . Binnen De Nomaad willen we hen o.a. via Buro Aktief mogelijkheden bieden om positieve ervaringen op te doen.
Veel mensen van onze doelgroep willen werken. Er zijn heel wat werkateliers, sociale tewerkstellings-initiatieven, arbeidszorgprogramma’s, enz. Toch merken we dat een tussenstap ontbreekt, met name een sociale activeringsaanpak waar mensen met werk kunnen experimenteren, om aan te voelen wat ze wel of (nog) niet kunnen. Via kleine projecten, via een vrijwilligerscontract, via een werkaanbod waarin de gasten hun snelheid en niveau kunnen toetsen, willen we hen positieve ervaringen laten opdoen. Daarna kunnen zij al dan niet de stap zetten naar meer gestructureerde economische activering.
Buro Aktief werd opgestart voor gasten die de drempel van de sociale economie niet over raken. Dit project dient dan ook gezien te worden als een brugfunctie en is geen concurrent van reeds bestaande projecten maar veeleer een aanvulling en/of eventueel een voortraject op bestaande initiatieven.
Sociale activering met een arbeidsmatige inslag past in een integraal aanbod naar de meest kwetsbare en onbereikbare groep binnen de druggebruikerspopulatie. Arbeid wordt gezien als een hefboom naar sociale integratie en welzijn. De tijdsinvulling van de beoogde doelgroep blijft een heikel punt binnen de zorg. Het activeringsaanbod van de Nomaad is een eerste invulling van deze hiaat. Buro Aktief gaat een stap verder. ‘Arbeid’ op maat en op ritme van de gast biedt voor hem/haar perspectieven tot een betere zorg.
Samen met tal van andere organisaties wereldwijd voeren ook wij vandaag actie voor een inclusief drugsbeleid dat gebaseerd is op de bevordering van gezondheid, respect voor mensenrechten, bescherming van het milieu en wetenschappelijke en empirische evaluatie.
‘Doeltreffend drugsbeleid vereist innovatie en sociale rechtvaardigheid’
Afgelopen weken werkten geëngageerde gasten op locatie, in een heus tijdelijk naai-atelier , stormachtig aan ‘hun’ kostuum. Samen met kostuumontwerpers, kunstenaars Alex Akuete, Joke Van de Casteele en Elisabeth Roggeman realiseerden ze hun droom-outfit.
Fier zijn ze.
Fier zijn wij.
Met veel trots -en ook wat zenuwen- lopen ze zaterdag 11 mei om 15u op de catwalk.
We nodigen u van harte uit om samen met uw gasten, cliënten, familie en vrienden hun werk te komen bewonderen.
Deuren openen om 14u30 en de toegang is gratis of via een vrije bijdrage.
Kom mee genieten van deze show, het samenzijn en het bijhorend drankje.
Waar: ILC De Revue,
Schijnpoortweg 14
2060 Antwerpen
Op 24 april 2024 overleed Tonny Van Montfoort na een slepende ziekte.
Tonny was de eerste ervaringswerker die eind jaren negentig binnen Free Clinic als vrijwilligerswerker werd geëngageerd. Hij werkte later een tijd voor de Stad Antwerpen bij het toenmalige SODA. Nadien kwam hij een aantal jaren in dienst bij Free Clinic als ervaringswerker en –deskundige.
Tonny was een groot pleitbezorger voor de belangen van daklozen en mensen die drugs gebruiken. Hij stond aan de wieg van de Belangenvereniging Antwerpse Druggebruikers BAD en de Spuitenpatrouille. Tonny gaf ook de aanzet voor de aandacht en de zorg bij overlijdens van mensen uit de doelgroep wat zich vandaag nog toont in de herdenkingsdiensten die ’t Vlot organiseert. Hij was actief betrokken bij de opstart van het C-Buddy-project dat ondersteuning biedt aan mensen die een Hepatitis-behandeling volgen en hij was actief bij Inpud, de internationale belangenvereniging voor mensen die drugs gebruiken. Hij lag ook mee aan de basis van SMART on Drugs, de burgerbeweging die ijvert voor een humaan drugsbeleid. Tonny ondersteunde zelf ook veel mensen die noden hadden.
Ondanks zijn wankele gezondheid bleef Tonny ook de laatste jaren nog steeds opkomen voor de meest kwetsbaren in onze samenleving en bleef hij verder strijden voor schadeperkende initiatieven en tegen het stigmatiseren van mensen die drugs gebruiken.
Tonny was naast een warme en gewaardeerde collega ook lid van algemene vergadering van Free Clinic.
Onze gedachten gaan uit naar familie en vrienden van Tonny. We zullen de herinnering aan hem levendig houden.
De medewerkers van Free Clinic.
Begin dit jaar maakte Avansa nog een mooi portret van Tonny voor de podcast Vuurkant. Je kan deze hier herbeluisteren.
Een welgemeende dankjewel aan iedereen die heeft bijgedragen aan de bijzonder succesvolle kunstveiling die we zondag 24/3 organiseerden.
163 aangeboden werken gingen onder de hamer en klokten af op een totaalbedrag van 50.840 eur!!
Hiermee kunnen we de installatie mee bekostigen van een professionele keuken in het nieuwe gebouw van de Revue.
Wie nog een bijdrage wil leveren kan nog steeds een fiscaal aftrekbare gift storten onze projectrekening bij de Koning Boudewijnstichting.
Bedankt minister Hilde Crevits, minister Annelies Verlinden, Nahima Lanjri en Orry Van de Wauwer om even de tijd te nemen om jullie onder te dompelen in de wondere wereld en werking van Free Clinic. Een boeiende en aangename uitwisseling!
Op donderdag 15 juni mocht Tessa Windelinckx de jarenlange ervaring die we binnen Free Clinic hebben opgebouwd omtrent Hepatitis C-caremanement voor mensen die drugs gebruiken toelichten op de eerste Central and Eastern European Summit in Praag.
Ook wij zetten dijdens de Dag van de Zorg op zondag 19 maart 2023 onze deuren open voor alle geïnteresseerden. In ons hoofdgebouw op aan de Schijnpoortweg krijg je tussen 13 en 17u een inkijk in het werk dat onze medewekers dagelijks leveren in onze diverse deelwerkingen.
Achteraf kan je genieten van een lekkere pannenenkoek en een drankje.
Iedereen van harte welkom!
Afgelopen week moesten we veel te vroeg afscheid nemen van onze collega Dr. Cathy Matheï.
Cathy overleed na een zware ziekte op 13-8-21 (°1966).
Zij was een veelzijdige professional, een boegbeeld in het werkveld rond verslaving.
Cathy nam het actief op voor mensen die roesmiddelen gebruiken en behandelde als arts vakkundig en humaan mensen met verslavingsproblemen.
Als onderzoeker, docent en expert leverde ze een waardevolle bijdrage rond infectieziekten en verslavingszorg.
Met haar warme persoonlijkheid had ze altijd aandacht voor de meest kwetsbaren in de samenleving.
Voor vele cliënten was Cathy een heel belangrijke steun in hun herstel.
In onze organisatie was ze 27 jaar lang een stevige pijler en legde ze mee de basis voor verschillende werkingen. De collega’s zullen haar inspiratie, haar kritische geest, haar waardevolle inbreng en haar gulle lach erg missen.
Onze gedachten gaan uit naar haar gezin en familie.
We zullen de herinnering aan haar levendig houden.
De medewerkers van Free Clinic.
Buro Aktief
tel 0474 29 00 39
buroaktief@free-clinic.be