Adviespunt Verslaving geopend!

Vier gespecialiseerde drughulpverleningscentra uit Antwerpen (ADIC vzw, Dagcentrum De Sleutel, vzw Free Clinic en Vagga Verslavingszorg) besloten om de koppen bij elkaar te steken. Het resultaat? Een laagdrempelig adviespunt dat de weg toont naar gepaste hulpverlening. ‘Adviespunt Verslaving’ ging van start op 2 mei 2018.

Het Adviespunt Verslaving streeft ernaar om  iedereen die -rechtstreeks of onrechtstreeks- iets te maken heeft met verslaving, te koppelen aan de juiste hulp. Daarom helpen ze hun bezoekers om gemakkelijk en effectief de weg naar een gepaste hulpverlener te vinden. De teamleden bundelen de beste kennis en ervaring van de vier partnerorganisaties. Die expertise stelt hen vandaag in staat om bezoekers de gepaste doorverwijzing op maat te verlenen.

Wat doen ze?

Ze zijn er voor wie vragen heeft over verslaving en niet weet waarheen. Ze beluisteren het verhaal en zoeken samen naar het meest gepaste antwoord. Het adviespunt bekijkt verslaving heel breed. Het kan gaan over drugs (legale & illegale), alcohol, medicatie, gamen, gokken, internetverslaving, seksverslaving, eetverslaving, … .

De vragen kunnen betrekking hebben op de persoon zelf maar ook op anderen uit zijn/haar omgeving. Reeds betrokken hulpverleners en eerstelijnswerkers kunnen ook beroep op onze expertise.

Wat doen ze niet?

  • Ze bieden zelf GEEN hulpverlening aan. We helpen mensen op hun zoektocht naar de beste antwoorden op vragen rond verslaving.
  • Ze bieden GEEN noodhulp aan.
  • Ze bieden GEEN antwoorden op vragen rond productinfo of over juridische kwesties. Daarvoor kan men terecht bij de Druglijn.
  • Zij voeren GEEN drugtesten of urinecontroles uit.

Werkwijze

“Gewoonlijk zien we elkaar voor het eerst op een vrij consultatiemoment. Onze tijd is hier echter beperkt. Indien nodig maken we een terugkomafspraak waarbij we ruim de tijd nemen om de vragen te bekijken. Samen zoeken we naar de best mogelijke oplossing. We formuleren een advies voor het verder verloop. We maken hulpvragers wegwijs in het hulpverleningslandschap en ondersteunen hun eerste stappen daarin. Voor iedere afspraak ontvangt men een SMS ter herinnering.”

Het advies is gratis en zonder verplichtingen.

Opvolging

Bezoekers worden na hun eerste afspraak altijd opgevolgd om te weten of alles naar wens verloopt. Dat gebeurt op vaste momenten, namelijk na drie weken, na drie maanden en na zes maanden, via een telefonisch gesprek. Na zes maanden wordt een dossier afgesloten. Iedereen blijft  steeds welkom met vragen over verslaving.

Waar

Boomgaardstraat 7, 2018 Antwerpen, p/a Vagga Verslavingszorg.

Wanneer

Men kan iedere werkdag binnenlopen op de vrije consultatie:

  • maandag 14-17u.
  • dinsdag 17-20u.
  • woensdag 15-18u.
  • donderdag 14-17u.
  • vrijdag 10-13u.

Contact

03/256.91.56. Voor korte concrete vragen en korte adviesverlening (ook voor intermediairen)

hallo@adviespuntverslaving.be

via het contactformulier op de website: www.adviespuntverslaving.be