Antwerpen Blueprint, stadsgidsing door (ex)straatbewoners

blueprint Als je stadsgidsen en Antwerpen Noord googlet op zoek naar een gidsenaanbod, dan kom je ons voorlopig (nog) niet tegen. In het brede aanbod van professionele en gespecialiseerde gidsen, dachten we: er wordt veel over en weinig mét de mensen uit de buurten gepraat. Als we nu de mensen zelf eens aan het woord laten. Dan kan er rechtstreeks gepraat en uitgewisseld worden. En daarom hebben we samen met de mensen van Buro Aktief “Antwerpen Blueprint” georganiseerd.

Onze gidsen vertellen dus een eigen verhaal en leiden u door Antwerpen Noord, zoals zij de “2060” beleven of beleefd hebben. Voorts zijn de rondleidingen samen uitgedacht gedocumenteerd en voorbereid, zodat het ook meer is dan een eigen levensverhaal. Onze gidsen hebben een eigen verhaal van verslaving of (kans)armoede, dat mee bijdraagt aan het geheel.

Antwerpen Blueprint is meer dan een gidsenproject. Het is een manier om in dialoog te gaan over thema’s als armoede, verslaving, diversiteit, het buurtleven in een grootstad, enz.
Deze dialoog willen we aangaan met leerlingen en studenten, maar ook met collega-organisaties en hun doelgroepen. Als we goed ingewerkt zijn, staan we ook open voor alle geïnteresseerden.

Op deze wijze krijgen deelnemers aan de toer een unieke inkijk in de veelbesproken buurt Antwerpen Noord, aangeboden door interessante mensen uit deze doelgroep. Naast de geschiedenis van de buurt en de veranderingen van de laatste jaren (bvb op het De Coninckplein), wordt er ook aandacht besteed aan de talrijke organisaties en activiteiten die worden aangeboden en ontwikkeld door sociale organisaties, buurtbewoners en andere gebruikers van deze buurt. Zo wil dit onconventionele project bijdragen aan een positief imago voor de buurt, dit vanuit een onderbelichte invalshoek.

Voor meer info kan je terecht bij Buro Aktief:tel 0474 29 00 39 of buro.aktief@free-clinic.be